Sandviken och järnvägen - banvaktstugan See

 

 

Banvaktstugan See 1. I brist på bild av See-stugan visas en bild på en typisk GDJ-stuga (jubileumsskriften)

Banvaktstugan See 2. Generalkartan med en markering av troligt läge för banvaktsstugan

Banvaktstugan See 3. Samma läge på ekonomiska kartan

Banvaktstugan See 4. Järnvägens korsning med Seebygatan (2021)

Banvaktstugan See 5. Rester efter ett hus? (2021)

Banvaktstugan See 6. Rester efter ett hus? (2021)

Sandviken 7. Karta 1923 över See

Sandviken 8. Banvaktsänkan Johanna Haglund

 

See eller Se

Läget för banvaktsstugan vid See har varit oklart. Ett troligt läge är där Seebygatan korsar järnvägen i Hillsta / See, cirka 1,3 km från Kungsgårdens tidigare järnvägsstation. Detta bekräftas av en person som har bott i See och av andra fakta (Lars Olof Granlund).

Där finns hus på äldre kartor fram till 1975 och fastighetsgränserna på de moderna kartorna gör här en utvikning kring korsningen som "passar" tidigare bebyggelse. På platsen hittas natursten och byggnadssten som kan vara husrester om det nu inte är nutida avfallshögar. Men byggnaden finns inte kvar.

Platsen har fotograferats och bilderna är med i samlingen ovan. Några bilder på banvaktsstugan när den stod där har inte hittats.

Koordinater (från kartbild.com) 60.605719, 16.644255

Den förste järnvägare som bodde där var banmästaren Johan Gustafsson som kom 1857. Kanske det var så att han hyrde i gården Bäckebo i närheten innan banvaktsstugan var på plats? Banvakten Per Öberg kom sedan flyttande från Gävle 1858 och Gustafsson förflyttades till Sätra 1859. Det verkar ofta ha funnits både banmästare och banvakt på plats, och stugorna ser ju ganska rymliga ut så att två familjer kan ha bott där.

Det har funnits två August Haglund som banvakter i See. August Haglund (den äldre) flyttade med sin familj till Sätra från Sundborn 1872 och vidare därifrån till See 1885. På båda ställena fanns det också en banmästare.

Ernst August Haglund övertog jobbet från sin far August Haglund och flyttade in i banvaktstugan i See 1910. Han gifte sig med Johanna Maria Haglund 1912, dottern Anna Stina föddes samma år och sonen Erik 1918. Men i februari 1922 avled Ernst i influensa som försvårades av att han var diabetiker.

Johanna flyttade då med sina två barn till Haglunda, där hennes svärmor bodde ensam sedan maken, den förre banvakten, hade dött 1918. Svärmodern avled 1926, barnen blev så småningom vuxna och flyttade hemifrån men Johanna bodde kvar på Haglunda till sin död 1964.

Johanna hade flera kommunala och andra förtroendeuppdrag.

Alla uppgifter om personerna från Jan Rosenqvist

Åter till samlingssidan