Sandviken och järnvägen - försök till historieskrivning
Sandviken, belägen vid Gävle-Dala Järnväg, numera Bergslagsbanan, har en delvis otydlig historia när det gäller byggnaderna, stationer och banvaktstugor. Olika källor ger lite olika besked om hur husen såg ut och när dom byggdes och revs och ibland flyttades och vart dom tog vägen. Här är ett försök att bringa lite ordning hur det faktiskt var, eller åtminstone redovisa vad källorna berättar.
Kartor
Vi börjar med kartorna som får bli en tidslinje genom historien. De öppnas i egna fönster som kan skalas efter behov.
Geografi och historia
Sandvikens första järnvägsstation låg vid Jädraån eftersom det därifrån var möjligt att ta sig med båt eller hästskuts till Högbo.
Redan 1863 blev en ny järnvägsstation anlagd något öster om den nuvarande. Då hade järnverket börjat växa och människorna flyttade in. Det första stationshuset ersattes 1868 av ett nytt och större ännu en bit västerut. 1909 var det nuvarande stationshuset klart, längre västerut och närmare stadsbebyggelsen.
Men vart tog de "överflödiga" byggnaderna vägen? Om Jädrans kortlivade stationshus är buden olika. Mera om det på sidan som handlar om Jädrans station.
Det första stationshuset i centrala Sandviken var i princip en banvaktstuga och den stod kvar några år efter att 1868 års station togs i bruk och med annan användning, men sedan revs den eller flyttades den till någon annan plats.
Vid stationen byggdes allteftersom flera andra byggnader som personalbostäder, godsmagasin och vattentorn. Bangården kom en lång tid att domineras av en tornlik byggnad, växeltornet, varifrån man likt ett nutida flygledartorn övervakade tågrörelser och manövererade växlar.
1943 var elektrifieringen klar och året innan hade järnverket vuxit ur sitt område och linjen flyttats längre norrut. Verket växte också söderut i viken som ju hette Sandviken. Där fylldes ut och byggdes hela tiden.
Längs banan behövdes banvakter och stugor för dessa. Enligt Stig Lundin fanns det fyra stugor, från väster till öster: Sätra, vid Seegatan, Stensmo och Rödjängstorp. Längre västerut fanns det en närmre Kungsgården och mot Gävle fanns det naturligtvis andra.
Stig Lundins karta över Sandviken
I dag är "järnvägsstationen" ett "Resecentrum" där tåg och bussar möts. 1909 års stationshus står kvar och fungerar mest som väntsal.
Externa länkar och källor
Stig Lundins historiska hemsida om Sandviken
Kartor i Sandvikens kommunarkiv
Facebook-gruppen Sandvikens Vänner (sluten grupp)
Kartbild.com, en sajt med kartor och ortofoton från olika år
Källor
Lars Nord har gjort en förnämlig kompilering av historiken som publicerats i en pdf på FB-gruppen Sandvikens vänner.
Gävle Dala Järnvägsaktiebolag, sammanställd av Lars Nord 2015
Sidan uppdaterad 2021-10-01