vinjett
Grisen Tian förbereds

Mat

Mat som vi lagar

Det har väl inte undgått någon som känner oss att vi tycker om god mat och gott vin därtill. Att laga är en del av nöjet. Men vi har olika nivåer på den kunskapen i familjen, vi lagar olika saker. Vi vill gärna dela med oss av några favoritrecept - sådana som är nedskrivna. En del går mest på känn och anpassas till vad vi har hemma i skafferiet. Det är inte varje dag det blir så märkvärdigt.

Sen vill vi också dela med oss bilder av mat, även om vi inte lagat till den själva. Det är en njutning att äta med ögonen också - och inte så fettbildande. Bilderna kan ge inspiration till nya experiment.

Viktigast är att ha bra råvaror. Vi vill också veta vad alla ingredienser är och gärna var de kommer ifrån. Det kanske inte behöver gå till sådana ytterligheter som med grisen "Tian" som köptes som kulting. Men några halvfabrikat är inte tillåtna!

Här är några exempel på det bästa som vi kan unna oss tack vare egen odling och nära kontakter med goda grannar som också odlar eller jagar, fiskar eller förädlar produkter, t.ex. röker kött eller har höns som levererar fina ägg.

fisk Grannen lämnade över en fin fisk, fångad i en lokal sjö

kalvdans Kalvdans ger vibbar av barndomen. Det var lite av lyx då också men tillgången till råmjölk var enklare.

pulled pork Grisen Tian användbar till mycket

skinka

Det är verkligen inte alla maträtter som lagas så här från grunden som den här skinkan blev. Här hälls saltlagen (färgad med rödbeta) på och sen ska det stå i två veckor.

pizza

Pizza med squash, en av många spontana varianter

wok

Perfekt att laga wok på vedspisen

skinka

Det blir must från egna äpplen när skörden är god och vi får också en del från andra

pizza

Pumpaskörden 2016 var god, här en del av den

Här kommer en del favoitrecept som vi "digitaliserat", det vill säga skannat in eller skrivit ned. Det finns åtskilligt i gamla och nya receptböcker och -pärmar som är värda att samla.

Mycket av det vi lagar och äter har sin grund i produkter som själva odlar eller hämtar från naturen. Vi vill veta vad vi äter är en bärande princip.

Självförsörjning? Nej, det är nog inte modellen, men utan någon egentlig ansträngning kan vi leva av vad som produceras nära och som till och med kan kännas lyxigt. Och om man tittar på vad stadsborna får betala för det som vi har gratis så känns det ännu lyxigare.

Sidan uppdaterad 2020-01-11