Mat som vi lagar

köttleverans Det har väl inte undgått någon som känner oss att vi tycker om god mat och gott vin därtill. Att laga är en del av nöjet. Men vi har olika nivåer på den kunskapen i familjen, vi lagar olika saker. Vi vill gärna dela med oss av några favoritrecept - sådana som är nedskrivna. En del går mest på känn och anpassas till vad vi har hemma i skafferiet. Det är inte varje dag det blir så märkvärdigt.

Sen vill vi också dela med oss bilder av mat, även om vi inte lagat till den själva. Det är en njutning att äta med ögonen också - och inte så fettbildande. Bilderna kan ge inspiration till nya experiment.

Viktigast är att ha bra råvaror. Vi vill också veta vad alla ingredienser är och gärna var de kommer ifrån. Det kanske inte behöver gå till sådana ytterligheter som med grisen "Tian" som köptes som kulting. Men några halvfabrikat är inte tillåtna!

Här är några exempel på det bästa som vi kan unna oss tack vare egen odling och nära kontakter med goda grannar som också odlar eller jagar, fiskar eller förädlar produkter, t.ex. röker kött eller har höns som levererar fina ägg.

fisk kalvdans

Kalvdans ger vibbar av barndomen. Det var lite av lyx då också men tillgången till råmjölk var enklare.

pulled pork skinka

Det är verkligen inte alla maträtter som lagas så här från grunden som den här skinkan blev. Här hälls den rödbetsfärgade saltlagen på och sen ska det stå i två veckor.

pizza wok

Självförsörjning? Nej, det är nog inte modellen, men utan någon egentlig ansträngning kan vi leva av vad som produceras nära och som till och med kan kännas lyxigt.