Brodalen och Bropelaren

Lysekils Järnväg, LyJ, invigdes 1913. Den gick mellan Smedberg på Bohusbanan och Lysekil. Banan förstatligades 1939 och persontrafiken upphörde 1981. Godstrafiken slutade 2010 med något undantag. Ett försök med persontrafik genomfördes under några år men upphörde 2015. 2018 beslöts att underhållet skulle upphöra och banan är formellt stängd för all trafik.

I närheten av Brodalens station finns en vattenhäst kvar och i anslutning till den finns en intressant geologisk formation. Det är en del av det branta berget som är fristående, som en obelisk och kallas för Bropelaren.

Stångenäs Hembygdsförening har i många år intresserat sig för att hålla båda objekten i skick. Man fick tillstånd från museet i Uddevalla att blästra och måla hästen 1996-97. Något ekonomiskt stöd för detta har man inte fått från museihåll, men man har lyckats med lokala sponsorer att få nödvändig hjälp.

Inför Lysekils Järnvägs 100 års jubileum 2013 så hjälpte de till med ställning på Bropelaren så att några från styrelsen kunde måla i texten. Det verkar som om vattenhästen också fick en uppfräschning då.

Till vattenhästen gick det en ca 400 m lång vattenledning som kom från en gammal kvarndamm som höjdes och utökades när loken skulle ha vatten hela året.

Stångenäs hembygdsforenings webb

Mer om detta kan läsas i pdf-dokumentet "Pumpen ingen vill ha". Men man har fel i fakta om hur många vattehästar det finns i Sverige. Det är fler än fyra, det får anses bevisat!

Här är platsen
Egen uppmätning, visat på Min Karta (Lantmäteriet)

 

Brodalen

Vid vårt besök i maj 2023 såg vi att vattenhästen hade fått sig en törn så att tappröret böjt sig och röret spräckt vid foten. Enligt hembygdsforeningen var det en entreprenör som röjde gräs och sly som under våren 2023 kom i närkontakt med anläggningen. Om det blir någon reparation vet man inte.

Bropelaren

Från Lysekilsbanans 100 års-jubileum

Brodalen

Vid 100 års-jubileet

Så här lyder texten på Bropelaren.

FÖRVÄRFVAD AV LYSEKILS JÄRNVÄG
OCH INVIGD DEN 14 JUNI 1918
Å 5 ÅRSDAGEN AF JÄRNVÄGENS
ÖPPNANDE FÖR TRAFIK

I SEKLER STÅNDE DU HÄR ÄN
ATT MANA SENA TIDERS MÄN
TILL IDOGT ARBETE OCH DYGD
SAMT KÄRLEK VARM TILL LAND OCH BYGD

Bropelaren

Bropelaren sedd från vägen

Bropelaren

Texten på Bropelaren genom teleobjektivet 2023

Bropelaren

Texten i närbild

Bropelaren

Platsen används för klätterövningar

Signaturen Stefan W har på Järnvägshistoriskt Forum lämnat den här informationen om texten.

Obelisken har den också kallats. Osborn Olsson, som kunde det mesta om LyJ, berättade att versen var författad av "bohusskalden" Fredrik Nycander. Och: "Nedanför Bropelaren uppsattes ett stenbord och stenbänkar. Den 15 juni 1918 gick ett extratåg från och till Lysekil, och bolagsstyrelsen och skalden bänkade sig för ett kaffekalas."

Vilken syn! Som beställningsverk till järnvägens femårsfirande är versen lite märklig eftersom den snarare handlar om Bropelaren än om järnvägen.

Sidan uppdaterad 2023-07-08