vinjett

En hel sida med pizza

På den här sidan har vi samlat en massa bilder och en del recept. Vi har nog kommit fram till att det viktigaste av allt är degen. En bra pizzadeg ska låta sig bearbetas och plattas ut och ge en tunn, tunn botten. För att uppnå det måste man ha ett bra mjöl. Italienskt finmalt och proteinrikt är ett bra tips.

En annan faktor är ugnen och värmen. En pizzasten är till god hjälp för att ge grundvärme. Med hjälp av varmluft och grill kan man få den rätta hettan.

pizza Ingredienserna läggs på

pizza Panpizza gjord i stekpannan

pizza Här är grunden av ingredienser

pizza Sen fyller man på när den är gräddad

pizza Mycket fläsk av egen gris

pizza Ingredienserna kan varieras, alltid fräscht med sallad på

pizza Det här är whitepizza - kallas så för den har vit sås

pizza Frysta lingon som topping bidrar till smaken

pizza En enorm pizza på en restaurang i Valbo

Egna erfarenheter

Jag har samlat en mängd recept från tidningar och andra media. Inte så mycket för att följa dem utan mera för inspiration. Många restauranger briljerar med pizzor med många olika fyllningar. Jag tycker det är bättre med en huvudingediens som kompletteras med annat som förstärker smaken.

Pizzan ska ätas het, direkt ur från ugnen. Någon hämtpizza blir det inte för oss. Den förlorar så mycket av fräschören på vägen.

När vi skulle fylla på lagret av pizzamjöl för en tid sedan fann vi att både affären i Köpenhamn och den i Uppsala hade slagit igen. Följden blev att vi köpte in ett svenskt fint vetemjöl, läs i dagboken.

Efter att ha använt mjölet några gånger, både till pizza och annat, kan vi säga att det ger en bra och lättbearbetad deg. Det går att göra bottnen tunn. Kanterna jäser upp fint och blir knapriga.

När det gäller gräddningen i ugnen så är en så kallad "pizzasten" oumbärlig. Men vår erfarenhet är att de keramiska stenarna inte är hållbara - de spricker av värmeväxlingarna. Förr eller senare. Nu har vi en av stål, ja det är en stålplatta av samma storlek. Den är himla tung att hantera och den kostar rätt så mycket, men den fungerar perfekt.

Sidan uppdaterad 2020-05-01