Konsten att lägga brädgolv

...eller egentligen lägga om ett gammalt

Nu är vi äntligen klara med golvet i övre sovrummet. Golvet i övre hallen och köket hann vi med under 2010 (se bloggen vecka 20 och vecka 23 ).

Det har tagit sin rundliga tid - mest på grund av den kalla vintern. Men sen tog det fart. Först har vi lagt ut nya golvreglar på de gamla stockarna som lutar och är nedböjda. Och sen var det "bara" att lägga ut de gamla bräderna som vi alltså återanvänder.

"Bara" är ett litet understatement. Först och främst så är bräderna olika breda och där de inte räcker till hela rumsbredden så måste de paras ihop i två eller ibland tre delar. De är åtminstone i fem olika bredder. En del bräder är skadade och måste kapas av.

Bräderna har legat i olika rum förut och kommer (troligen) inte från samma sågverk och de är av lite olika ålder. Därför är not och fjäder olika tjocka och sitter på olika höjd och är helt omöjliga att få ihop.

Ibland måste vi ta hjälp av fräsen (handöverfräsen) och vidga spåret så att bräderna kan passas ihop.

Det kan också skilja en aning i tjocklek och då blir det att ta till yxan och tälja på undersidan vid varje regel så att inte översidan blir högre än intilliggande bräda.

Slutligen är en del av brädorna lite krokiga. Ibland horisontellt och ibland vertikalt och ibland både och. För att inte tala om dem som är vridna.

Därför kommer allehanda "våldsmetoder" till användning för att rikta dem. Man får spänna in dem på plats med kilar och tvingar innan de skruvas fast. Inte undra på att man är glad när man fått dit den sista brädan.

Vi isolerar bjälklaget också trots att det är ett mellanbjälklag. Varför? Jo, för att vi ska kunna snåla på den dyra värmen och vintertid bara värma upp bottenvåningen och bara hålla frostfritt på övervåningen.
Reglar utlagda och ska riktas ...och så ska bräderna bankas ihop
Handöverfräsen i arbete Ofta får man ta till kilen
...och tvingen Bjälklaget fylls med isolering
...som ska fylla alla tomrum En del bräder är för tjocka
Äntligen sista brädan!  
 
Klicka på en bild för att se i större format (bredd 1024 px). Bläddra genom att klicka framåt eller bakåt i bilden.  

» Startsidan för projekt
» Tillbaka

 Uppdaterad 2011-05-11