vinjett

Dagboken

Vinterns skogsarbete

Att träden växer är naturligtvis bra, det bidrar till att binda den farliga koldioxiden. Men de står lite för tätt och skuggar våra solfångare, till exempel. Och dom sträcker sina grenar ut över vägen. Lite gallring är alltså nödvändig.

Vi har länge planerat för att ta ner ett antal träd men det måste ske under vintern när marken bär för vår huggare för han kommer i en stor skördare. Vi kan inte göra fällningen själva eftersom det är så trångt mellan hus, el- och teleledningar, grannens hus och gärdesgård, våra växthus och mycket annat. Då är det bättre att han tar sin stora gripklo och styr fallet åt rätt håll.

skogsmaskin

Det är trångt på infarten med denna stora maskin

Fällda träd

Sen läggs stammarna upp prydligt för att hämtas senare

Träden är både höga och grova även om de inte är så förskräckligt gamla. Och de är tunga så vi skulle inte kunna hantera dem utan maskin i alla fall.

Så därför kallar vi på vår skogshuggare - och i dag kom han. Vi hade märkt ut 18 träd, men ett stod så illa till och lutade mot teleledningen att maskinen inte kunde hantera det säkert.

Det mesta av virket tar huggaren hand om, liksom riset, och det blir ved och flis av. Vi själva tar de klena träden och av dem blir det ved för våra trivselbrasor och värme i bastun.

Och vi kommer att ha arbete ute under lång tid framöver och vi hoppas på trevligt vårvinterväder.

Slumpvalt smakprov från alla inlägg:

Sista dagen på året

Älgmålningen

  Nyårsafton, sista dagen på året, men verkligen ingen vinterstämning. Mulet och milt. Vi hade bestämt att göra en utflykt med "Kalvmarkarna", en tur upp i skogarna norr om Kungsberg ...

Läs mera... (2016-12-31)