vinjett

Dagboken

Lånta fjädrar - en amatörbonde funderar

För en vecka sen kom Tina med en last med fem kalvar som ska beta i vår hage. Det blir väl några veckor. Gräset är frodigt, men matgästerna är glupska - det ska dom vara.

Och som sådana djur blir när dom kommer på grönbete första gången så spritter det en hel del i bena. Det spritter så mycket att några av dem att dom kutar rakt genom stängslet som bara är ett par trådar som just då inte har någon spänning.

Det blir lite extra spänning att fösa in rymlingarna i hagen och fixa till stolpen som bröts av. Vad lite det behövs för att ge vår dag en extra krydda!

kalvar  

Vår roll i det hela är att fylla vattenhon med friskt vatten. Och så ska jag slå gräset under eltråden så att det inte blir onödig jordning. Kalvarna är nyfikna och följer mig runt hagen som om jag vore råttfångaren i Hameln. Eller också väntar dom på att jag ska fylla på hinken med mera kross.

Kalvarna fördriver sina dagar med att äta, idissla och skita. I godan ro. Jorden får ny näring. Dom tittar på mig med sina snälla koögon när jag fyller hon och jag blir lugn och glad. Naturen har sin egen takt.

höns

Vad som är "ogräs" för somliga är mat för andra. När vi rensar i landen och växthuset fyller vi hinkarna med grönt och åker upp till hönsen på Nilses och delar ut till de unga hönorna. Dom kacklar förtjust och hugger in på festmåltiden. Sen värper dom ägg så att vi kan göra vår mat - det är en del av kretsloppet.

Taggat: #2019 #vardag

Slumpvalt smakprov från alla inlägg:

På blodigt allvar

tunnbröd

  Det fanns lite blod kvar i frysen efter slakten av grisarna. Det kan användas för matlagning på olika sätt. Nu bestämde husfrun att det skulle bli tunnbröd - blodtunnbröd ...

Läs mera... (2020-04-20)