vinjett

Dagboken

Järnvägsarkeologi

Det har väl inte ungått någon att jag är lite järnvägsnördig. När det annonserades att SKÅJ (Stockholms Kultursällskap för Ånga och Järnväg) skulle arrangera en resa med museitåg till Ängelsberg så var söndagsutflykten given.

När vi passerade Krylbo så stod ångloket redan och frustade framför tåget. Hit hade det dragits av ett äldre ellok. Resten av resan skulle ångloket dra. Vi åkte vidare i bilen till Karbenning där vi tyckte att det kunde bli en lämplig plats att fotografera. Där stod reda två andra nördar med filmkamerorna uppställda på stativ.

SKÅJ  

Järnvägsstationen i Karbenning är vacker, men tyvärr ganska nedgången. Och byggnaden har inte längre kvar sin ursprungliga funktion. Det är kanske inte så konstigt; det behövs ingen personal som vinkar av tåget och lastar på och av gods. Och biljetterna köps på webben.

Vi fortsatte mot Ängelsberg för att spana på en fotoplats för tågets returresa och kom till Snyten men platsen bjöd inte på några bra vyer. Däremot fanns fanns det ett par gamla hus som hört till den gamla järnvägsmiljön. Det ena var nog fritidshus och det andra var obebott - men öppet! Vad hade det använts till? Där fanns en vedeldad bakugn.

I den förvildade trädgården växte plommon som vi självsvåldigt plockade med oss av.

Snyten  

Sen bar det av hemåt igen med stopp i Krylbo. Vi stannade på stationen och medan vi inväntade SKÅJ-tåget tog vi en försenad lunch.

Slumpvalt smakprov från alla inlägg:

Lyxmat?

kalvdans

  Det händer att vi får möjlighet att köpa råmjölk från vår bondegranne. Då gör vi kalvdans! Enklaste tillagningen i världen. Rör i hop med lite socker, salt och kanel. Ställ i ugnen i 100 grader i 30 till 60 minuter ...

Läs mera... (2016-09-07)