vinjett

Dagboken

Vårt lilla integrationsprojekt

Sedan några år har vi haft elever från SFI på besök hos oss, där de på försommaren har fått sätta fröer i odlingsbäddarna och så här på sensommaren har de kommit för att skörda. SFI betyder alltså svenska för invandrare som är obligatorisk utbildning för asylsökande och de som fått uppehållstillstånd. De går kurserna i Sandviken på CVL, människor i varierande ålder från många olika hemländer.

Häromdagen var det dags för dem att titta på hur det gått i odlingen. Där var det bland annat massor av lök som blivit väldigt fin och alla kunde ta med sig ett knippe hem. Vi odlar själva marokansk mynta som för de flesta av invandrarna är en en uppskattad och mycket använd krydda. Allt skördades.

Vi hade förberett oss sedan tidiga morgonen med att duka fram kaffe, te, kakor, mjölk, socker med mera i bågväxthuset. Och vi var förberedda på regn, men det klarnade upp.

Det är spännande att se när de nästan "väller" ur bilarna, den här gången med många barn. Många känner vi igen sedan tidigare besök och det blir glada återseenden. Flera av lärarna är också med.

integration Stora fina lökar skördades
integration Alla låter sig väl smaka av all mat

Vi utrustar dem med diverse redskap och de "går lös" på lök och mynta. Vi hjälper till med att ta upp den färska potatisen som dom plockar fortare än man hinner att gräva. De fyller medhavda påsar med skörden och sen blir det korvgrillning och fika. Några har med sig av sina egna maträtter och de låter alla smaka.

Nytt för i år är Gudruns havtornskaka, svenskt traditionellt söt-syrlig men uppskattad.

Som avslutning vill alla besöka loppis. Alla intäkter går till SOS Barnbyar. Därför finns det ingen prutmån.

Taggat: #2019 #odling

  Föregående Nästa 

Slumpvalt smakprov från alla inlägg:

Strövtåg i hembygden

förfall

  Häromdagen gick jag en runda neröver bäcken och den gamla dammen, mest av ren nyfikenhet. Det är ganska sällan vi går åt det hållet. Ett skäl är att det är svårt att ta sig fram ...

Läs mera... (2016-10-15)