vinjett

Dagboken

Rationell vedhantering

För att tända brasor i alla våra spisar och kaminer har vi under lång tid haft riklig tillgång på tändved i form av resterna av takspånen. De kommer från ombyggnaderna av taken på stora huset och ladan. Det blev några kubikmeter tunna, vältorkade olika stora bitar som lätt kunde brytas och stoppas i spis eller kakelugn för att få fart på brasan.

Läs mer om spåntak i Wikipedia

Det lagret är nu slut och då måste vi hitta en enkel metod att spänta tändved. Visst det går med yxa eller späntkniv och man kan använda den elektro-hydrauliska vedklyven, men den går ju så långsamt! Vill man ha lite mer äventyrliga vedklyvar så kan man kolla "tuben".

Vårt val blev den här manuella klyvkniven "Stikkan" som monteras på väggen i vedboden och enligt reklamen klyver veden lätt som en plätt till lagom bitar för tändved eller vad man nu vill.

Jo, pyttsan! Lätt var det inte. Våra torra vedklumpar gjorde ansenligt motstånd och krävde ibland tvåhandsgrepp på kniven. Och man kan konstatera att veden måste vara rätfibrig och kvistfri för att det ska gå utan för mycket ansträngning.

I reklamen går allt mycket lättare och visst ser det ut att dom gillar det.

Taggat: #2017 #vardag

Slumpvalt smakprov från alla inlägg:

När du får oväntat besök ...

Rc4 1290

  Järnvägen hör till mina nördiga intressen. Somliga ser nog bara lok och godsvagnar som skramlar förbi, men det är faktiskt många olika sorter ...

Läs mera... (2016-09-21)