vinjett

Dagboken

Katastrofernas tid

Just häromdagen hände det som naturligtvis inte borde hända mig som gammal härdad IT-chef och van datoranvändare - maskinskrället la av! Ja, det började med lite oskyldiga små irriterande "hyss" som han/hon(?) hittade på. Liksom tillfälligheter som bara passerade förbi.

Sen surnade den till ordentligt och visade slutligen upp "big blue", bara för att förklara att det nu var allvar.

Efter lite omstarter och trixande gick den igång igen, men vägrade att befatta sig med internet. Nå, det verkade gå att köra den på en cylinder i alla fall och jag beslöt att köra den där säkerhetskopieringen som jag tänkt göra ändå. Men nej, den ville inte ens vara med på det till slut.

Dags att kalla på supporten! Det var lite förberett eftersom Fredrik varit här och installerat nätverkskabel och vi hade talat om en del underhåll på våra maskiner. Nu blev det akututryckning.

Men nej, det gick inte att få maskinen på gott humör och i normalläge igen. Ska inte trötta er med alla symptom den har, men vi kom så långt att det gick att göra säkerhetskopieringen. Alla program fungerar inte, men det går att arbeta lite med en del viktiga saker. Internetanslutningen får hanteras via någon av de andra datorerna så att mejl och bankaffärer kan fixas.

Ny dator beställdes bums. Det kostar naturligtvis en del pengar. Men det som är den verkliga "katastrofen" är det mödosamma arbetet att på den återinstallera alla program och funktioner som jag lagt in sedan den här maskinen köptes 2011. Det bävar jag inför. Det tar tid och kommer att vara krångligt. Speciellt det där med att omregistrera programlicenser fasar jag över.

Nu trodde jag nog att det mesta skulle vara överståndet, men så var det icke. Jag har fixat tillbaka de viktigaste programmen, men jag ville naturligtvis också ha bildskärmen att fungera optimalt. Visst, det var bara att flytta över grafikkortet från den gamla - trodde jag. Tekniskt felfritt förstås, men det har inga drivrutiner för Windows 10.

Snabbt in till Sandviken för att köpa ett nytt grafikkort, bara för att upptäcka att det var "något" som inte fungerade som det skulle.

Jag besparar er alla suckar och hårda ord som har sagts dessa dagar. Och det är inte över än. Då känns i alla fall ett stopp i avloppet mer hanterligt, så att säga.

Taggat: #2017 #personligt

Slumpvalt smakprov från alla inlägg:

På blodigt allvar

tunnbröd

  Det fanns lite blod kvar i frysen efter slakten av grisarna. Det kan användas för matlagning på olika sätt. Nu bestämde husfrun att det skulle bli tunnbröd - blodtunnbröd ...

Läs mera... (2020-04-20)