vinjett

Dagboken

Ett skitproblem - etapp 3

Nu ska vi avsluta den här lilla serien med lite bilder och beskrivning av själva "tekniken".

Ovanpå den noga utplanade sandbädden läggs först s.k. spridarplattor och sen biomoduler. Dessa är till för att det "gråvatten" som kommer från slamavskiljaren ska fördelas och luftas innan det rinner ner i sandbädden. Röret ovanpå sprider vattnet över hela bädden.

Över den här konstruktionen läggs en geotextil / fiberduk som ska hindra att jord tar sig ned i filterkassetterna. Hela paketet isoleras med 10 cellplast och ovanpå den lägger vi ett lager sand för att hålla dem säkert på plats när jorden fylls på.

Förutom slamavskiljaren har vi satt dit en pumpgrop. Där samlas gråvattnet och pumpas sen ut i spridarledningen. Det måste göras för att de nya filterkassetterna ligger högre än utloppet från slamavskiljaren. Dessutom ska det bli bättre funktion om vattnet kommer ut satsvis i ledningen. Annars rinner det bara långsamt ut.

Nu får vi hoppas att tekniken fungerar som teorin säger så att vi slipper bekymra oss och att vi slipper gräva upp igen. Två gånger är nog. Nu är alltihop täckt av jord som vi inte hann planera ut innan det blev fruset. Det får vi ta hand om i vår och göra plantering ovanpå. Tillsvidare hoppas vi att snön döljer de kladdiga högarna.

Länkar till tidigare avsnitt av skitproblemet:
Föregående - etapp 2
Första - etapp 1

Taggat: #2017 #arbete

Slumpvalt smakprov från alla inlägg:

Vi älskar snö

snö

  Äntligen har vädret ordnat till sig och det har fallit snö som det ska vara på vintern - och vi får arbete ...

Läs mera... (2018-02-03)