vinjett

Dagboken

En liten årskrönika 2017

Det är ganska intressant för en själv att så här i slutet på året gå igenom bilderna och se vad vi har gjort 2017. Det blir en sorts snabbspolning av händelser och upplevelser. Här delar vi med oss några av dem.

Årskrönika  
Vid jul- och nyårshelger blir det till att städa ut och börja om. Julen är också en del av kretsloppet. Vi åker till Österfärnebo, till Lars Pers i Fors där getterna tar hand om granriset för att så småningom omvandla det till njutbara ostar.

Katten Leo hör förstås till familjen. Han vill gärna vara med och kolla vad vi gör och han följer naturligtvis med i den moderna tekniken.

Årskrönika  
Byggarbetena har haft knappt styrfart även i år. Det är ju alltid så mycket annat, men under våren fick vi i alla fall värdefull hjälp med taklister och socklar. För att foga ihop kluriga konfigurationer finns det kluriga verktyg för proffsen. Dessa klämmor håller ihop hörnen när man limmar. Men det svåra är ju att fundera ut hur det ska sågas till och ta rätt mått.

Årskrönika  
Så äntligen blir det vår och bågväxthuset kan få sin inklädnad av plast så att plantorna kan flytta in där. Vi bjuder in SFI-grupperna till odlingen där de får så sina fröer i våra odlingsbäddar. Sedan blir det en ganska improviserad men fantastiskt trevlig skördefest när de kommer tillbaka i augusti.

Årskrönika  
Andra sommargäster är kvigorna som betar rent i vår hage. Sedan kommer detta att bli grisarnas domän där de gör processen kort med det som är kvar. Vi får hjälp med att bygga ett grishus av gamla lastpallar och överblina plåtar från Jimmys bygge. Huset fylls med gosig halm så att grisarna ska ha det bra och trivas.
Årskrönika  
Grisarna slaktas i månadsskiftet oktober-november, en aktivitet som ger oss helt nya erfarenheter. Vi har ju haft eget griskött i flera år nu, men själva hantverket med att slakta och ta rätt på köttet har vi inte deltagit i.

Även bakningen i en vedeldad bakugn i Birgittagården är något nytt för oss. Vårt deltagande inskränker sig till att kavla och grädda en brödkaka, men vi får oss till livs massor av erfarenheter från familjerna som hållit på med denna tradition i åtskilliga år.

Årskrönika  
Årskrönika  
Ett syfte med bakningen är att lära oss mer om hur det går till att använda de bakredskap som säljs genom Bo&Gro. Tillverkningen har vi full kontroll över, men det gäller ju att veta hur redskapen blir bra att bruka.

Så här in på vintern har det blivit för kallt att vara ute i verkstaden och arbeta så en del moment i tillverkningen har flyttat inomhus. Vad passar bättre än att sitta framför spisen och göra finputsen.

Årets stora elände - avloppet - föredrar vi att förtränga. Några av de trevligare minnena finns direktlänkar till här nedan.

Slumpvalt smakprov från alla inlägg:

Högkonjuktur i spjålkfabriken

bakspade

  Redan i slutet av förra året började vi märka av en ökande efterfrågan på bakredskap i näthandelsföretaget Bo & Gro. Då tolkade vi det som att det var något som berodde på julhandeln ...

Läs mera... (2017-08-25)