vinjett

Dagboken

Självhushållning

Det är sent i oktober och fortfarande kan vi skörda i våra odlingar. Grönkålen har tagit ett omtag och växer fortfarande. Våra egna äpplen är nästan slut nu, men det hänger några Åkerö kvar som ska tas omhand.

äppelmos

Men vi tog med en kasse äpplen från Börje som nu har förvandlats till mos. Lätt som en plätt med den gamla matberedaren med passertillsatsen. Sen har vi lagrat några vinteräpplen i matkällaren. Som experiment.

bondbröd

När det gäller bröd kan vi inte klara oss med mjöl från egen säd men den lokala kvarnen kan förse oss med utmärkta råvaror för bakning. Det här är ett "modifierat ungerskt bondbröd", i dagligt tal storlimpa.

grönkål

Grönkålen, "Red Russian" ser ganska spännande ut i skymningen fotograferade med upplättande blixt. Stjälkarna får stå kvar i jorden så får vi se om de överlever till våren och ger tidiga blad.

Snart är det väl dags för den stor frosten. Vi håller på med att plocka in krukor och redskap och göra oss berdda för vintern. Matkällaren är välfylld med potatis, sylt och must.

Musteriet är nedmonterat men vi planerar för förbättringar i konstruktionen till nästa säsong.

Texten kompletterad 2016-10-23

Taggat: #2016 #mat #odling

Slumpvalt smakprov från alla inlägg:

När du får oväntat besök ...

Rc4 1290

  Järnvägen hör till mina nördiga intressen. Somliga ser nog bara lok och godsvagnar som skramlar förbi, men det är faktiskt många olika sorter ...

Läs mera... (2016-09-21)