vinjett

Dagboken

Mustfabriken

Det verkar bli ett riktigt bra äppelår. Till och med våra gamla träd har gott om frukt. Och runt om i Järbo dignar träden av äpplen. Musteriutrustningen är uppmonterad i partytältet på gården och vi har börjat musta av egna och fådda äpplen. Och det är lätt att få äpplen eftersom många inte "orkar" ta hand om dom själva.

Proceduren är väldigt enkel. Äpplena sköljs, delas, körs i krossen och "moset" läggs sedan i sildukar i pressen. På varje paket läggs en skiva och överst sätter vi domkraften som sen pressar ihop det hela. Ut kommer äppelsafterna som rinner ner i en dunk. Varje pressning av cirka 20 kg äpplen ger ungefär 10 l must.

Och vad gör man med den? Musten kan drickas direkt, tappas på flaskor och förvaras i kylskåpet någon vecka. Vill man bevara den längre så tillsätts konserveringsmedel (flytande Atamon) i dunken som ställs i matkällaren. Efter en tid - lång tid - faller grumligheten till botten och musten blir kristallklar.

I dagarna har vi öppnat flaskor som har stått sedan förra mustningen 2014, alltså i två år och drycken smakar underbart.

Den färska musten har vi använt till att späda ut den "cider" som vi jäste förra gången. Den blev inte helt lyckad (understatement), men med denna tillsats blir den fullt drickbar!

Häromveckan ringde en reporter från Arbetarbladet som nosat upp det här med mustningen och bad att få komma. Det vart en riktigt trevlig eftermiddag och i dag fick vi ett helt uppslag i tidningen.

Länkar
Bildgalleri från 2014 års mustning

Summerad produktion i mustfabriken t.o.m. 13 oktober: 467 liter.

Taggat: #2016 #mat #odling

Slumpvalt smakprov från alla inlägg:

Lyxmat?

kalvdans

  Det händer att vi får möjlighet att köpa råmjölk från vår bondegranne. Då gör vi kalvdans! Enklaste tillagningen i världen. Rör i hop med lite socker, salt och kanel. Ställ i ugnen i 100 grader i 30 till 60 minuter ...

Läs mera... (2016-09-07)