vinjett

Dagboken

Elektriska spänningar

Nyligen bytte vi ellverantör igen. Man ska ju göra så för att tjäna några ören. Med lite tur kan örena bli många kronor på ett år. Det som är speciellt för oss är att vi själva producerar el från våra solpaneler på ladan och den kan man få betalt för när det bli el "över" som man inte använder själv just då. Och då får man 2 öre/kWh i vad som kallas "nätnytta" av det företag som står för elnätet här, alltså Sandviken Energi.

Sen kan man få betalt av sin elhandelsleverantör, alltså det företag som tar betalt för den el som man "förbrukar". Men det gäller inte alla bolag. Somliga erbjuder inte att "köpa" el från småproducenter. Urvalet av elhandelsbolag att välja på minskar på det sättet.

Hur som helst så lyckades den nya elleverantören strula till det med inköpsavtalet med oss. Vad som hänt vet varken dom eller jag, men något betalt får jag inte. Som vanligt hamnar man då i kundtjänstträsket när man ska ringa och försöka reda ut det. Det blir "tryck 3" och "tryck nå't annat" innan man får tala med en människa (tror jag i alla fall!).

solpaneler

Nu har jag avverkat några samtal till olika ställen och blivit kopplad vidare till någon annan som heller inte vet något och jag är fortfarande inte särskilt mycket klokare.

Ännu mera spännande kommer det att bli i höst när min momsdeklaration kommer in i behandlingskvarnen. Hur många arbetstimmar kommer Skatteverket lägga på att fundera på dom 60 kronorna? Vi producerar cirka 2500 kWh per år varav kanske drygt 30 % lämnas till nätet.

Sen är det meningen att det blir 600 kr skattereduktion för elproduktionen under 2015. Alltså som ROT-avdraget.

Och slutligen så har vi en ansökan om investeringsbidrag för solenergianläggning. Om någon inte lyckas slarva bort den eller ändra på reglerna så ska vi enligt beräkningar få cirka 20000 kr i bidrag. Med nuvarande kötid som beror på för små anslag till detta så dröjer det 12-15 år innan några pengar kommer. Spännande väntan!

Taggat: #2016 #vardag

Slumpvalt smakprov från alla inlägg:

Självhushållning

äppelmos

  Vad gör vi med alla äpplen och alla grönsaker som faktiskt kan skördas långt in på hösten? ...

Läs mera... (2016-10-21)