Resetips

för en resa till Sydafrika, t.ex.

Numera finns ju allting på Internet. Resan börjar där. Vi började med att söka flygbiljetter och bokade redan i början av juni månad. För oss som var så många var det lite pussel att få datum och bra avgångar och priser att stämma med våra önskemål. Flygbiljetterna köptes genom Flygcentrum. Men det finns många andra sätt. Genom att vara ute i god tid fick vi bra priser.

 

I november börjar turistsäsongen och därmed sätts priserna lite högre, men det var verkligen ingen rusning. Det var bara på ett ställe vi inte lyckades få rum direkt och det var bara för att vi behövde två rum för oss alla fem. Överallt annars fanns det plats och i en del fall var vi helt ensamma.

Vi valde att bo på Bed & Breakfast (B+B) och alla ställen var verkligen trevliga och prydliga och till och med exklusiva, men priserna låg mycket lågt. Högst 300 R per person och i de flesta fall mycket lägre. Det fanns både self catering (SC) och med frukost. Priset beror naturligtvis mycket på läget. Det är mycket billigt utanför de stora turistorterna.

Här nedan är länkar till några av de ställen vi bodde på. Det finns bra turistbroschyrer för alla områden och det är lätt att hitta B+B överallt, men ibland kan det vara svårt att hitta till ställena. Och det kan nästan vara svårt att välja.

 Boende (accomodation)

 
Carmichael Guesthouse var det trevliga ställe vi bodde på i Kapstaden. Priset, 1100 R per natt för oss alla fem.

Mooi Bly är en vingård i Paarl, eller snarare strax utanför där man bor i trevliga hus. Bokning i god tid rekommenderas! Vi hade tur.

I Plettenberg Bay bodde vi på Anlin Place som var det dyraste stället, men finast.

Lupus den var nog det mest spännande, långt ute i "bushen". Här fanns inga restauranger i närheten så middagen ingick utan att det kostade så mycket extra.

Gästfritt och originellt var Die Kraaltjie som ligger i Joubertina vid väg 62.

Buffelskloof Guest Farm var ett toppenställe på många sätt.

Både vin, mat och boende fann vi på Bon Cap, en ekologisk vinodling. Och grodkonsert på köpet.

 

Här hemma kan man få en bra överblick genom att söka på Google och ange "South Africa", orten och "B+B" eller "accomodation". Man kan maila och fråga om priser etc, skriva upp telefonnummer, skriva ut kartor och naturligtvis boka om man tycker så.
Bilen är det enda praktiska transportmedlet i detta land om man inte ska åka för långt för då bör man nog flyga. Hyr bilen här hemma så får du bäst pris. För vår del valde vi en Sharan. Den kostade 15000 kr för 17 dygn. Men då bokade vi manuellt på telefon. Om man gick via Internet kunde det bli 5000 kr dyrare! Alla de stora företagen finns där nere.

Om man ska åka mycket utanför de stora vägarna (N och R) bör man nog försöka får en 4WD.

Bensinen är billig (än så länge), ungefär hälften av svenska priset.

   Bil
 

Tag med mobiltelefonerna - alla i familjen - och köp ett SIM-kort därnere. Då ringer man billigt mellan varandra. Det går att SMS:a till Sverige, men inte ringa.

På det här sättet riskerar man inga extra avgifter på sitt ordinarie kort, men tänk på att förvara det säkert så du kan byta tillbaka igen.

Telefon

Det finns naturligtvis Internetcaféer. Om abstinensen efter e-posten blir svår eller om ni vill surfa in nya ställen att åka till. Pris 0,5 - 1 R per minut. Så man får knappa på snabbt. Tank pa att tangentborden saknar "åäö" sa spraket blir annorlunda.

Vill ni hålla omvärlden underrättade om er resa kan ni använda www.resedagboken.se. Där kan man skriva om sina upplevelser. Med en digitalkamera som har USB-anslutning kan man ladda upp sina bilder pinfärska.

 

   Internet där nere...
Det finns många trevliga sajter man kan besöka för att göra sina förberedelser inför resan. Många tips och bilder från andra resenärer finns på Virtual Tourist. Där finns också en massa annonser, men det går ju att sålla.

 

  ...och för förberedelser

Vädret över hela världen kan kollas på The Weather Underground. Där ges kontinuerligt 5-dygns prognoser. När det gäller Kapstaden har vi lärt oss att inte lita på dem! Och inte heller på de dagliga lokala.

 

Vin...   

Om detta ämne finns mycket att läsa, här bara några få tips.

South African Wine kanske ger en viss överblick.

The Wine Web finns en karta,

En helt slumpmässig länk, Breedekloof.

John Platters guide till viner finns även på nätet, delvis gratis.

En sökning på Google med wine och "South Africa" ger 5 330 000 träffar så fortsätt bara själva!

 

 

 
  Till startsidan

2005-12-18