Lördag 12 - söndag 13 november

St Francis - Addo - Joubertina

Innan vi åkte från St Francis Bay på lördagen måste vi ju ut till havet för att se om det fanns några valar. Innehavaren av B+B hade noga sagt till oss att berätta för alla att detta var ett dåligt ställe för "valskådning". Och mycket riktigt vi såg bara några stycken långt ute till havs!

Knippena läggs i takfallet ungefär som vi ser på våra skånska längor.

Det går åt många, många knippen till ett hus.

Det här är ett nybygge i St Francis Bay där man lägger ett tak av traditionell typ av ett kraftigt gräs som kallas "Cape Reed".

 

Agapantus, Afrikas blå lilja.

Rosen heter Double Delight.

Utanför Addo Elephant National Park fanns en liten djurpark med vanliga husdjur som främst var gjord för barnen - "the touch farm". Och alla djur kunde klappas och matas. Det behöver inte alltid vara så exotiskt.
 

På lördageftermiddag kom vi fram till Lupus den, ett B+B mitt ute i en stor apelsinodling. Där fanns en pool att svalka sig i och en fin trädgård med gamla träd. Det stora trädet är en rosewood eller tipuana.

Det var ett riktigt elegant ställe, men det låg långt ute "på landet".

Under kvällen och natten åskade det och regnade det ordentligt och vägarna blev lervälling när vi åkte till Addo Elephant National Park.
Vi hade bokat en guidad safaritur på söndagen. Vädret var lite mulet så det var inte så gynnsamt för att få se djur, men några kom vi i alla fall ganska nära och det var rätt spännande.

Den här elefanten var bara en "grabb" på cirka 30 år men han var verkligen imponerande i närbild.

 

Apor fanns det ganska gott om och en och annan buffel fick vi se.

Det här är ett vårtsvin, en riktig fuling.
När vi åkte från Addo hade det börjat regna igen och det vräkte tidvis ner och det var riktigt mulet och trist.

Vi hade bestämt att åka en bit på väg 62 och försöka hitta ett hyfsat ställe att övernatta på, men det verkade först vara helt obebott längs den sträckan och det vara nära att vi misströstade innan vi hittade ett mycket gästfritt ställe i Joubertina som heter Die Kraaltjie.

Där fick vi ett helt hus för oss själva och innehavaren plockade ihop en stor matkorg med vin så vi fick till slut en mysig kväll.

 

  Till startsidan

2005-12-19